Zoeken
      ..:: ONDERZOEK » Echocardiografie ::.. maandag 22 december 2014
HOME CARDIOLOGIE
PATIËNTENZORG
HARTLONG-CENTRUM
KLINISCHE PADEN
ONDERZOEK
Echocardiografie
Slokdarmechocardiografie
Fietsergometrie
Hartkatheterisatie
FFR-meting
Elektrocardiografie
Holterregistratie
Tilttest
Hartspierscintigrafie
24-uurs bloeddrukmeting
Elektrofysiol. onderzoek
Mri hart
Ccta
BEHANDELING
SPECIALISTEN
ANDERE DISCIPLINES
BEZOEKTIJDEN
CONTACT
HANDIGE LINKS
ZIEKTEBEELDEN
UW REACTIE
VIDEO'S
NIEUWSBERICHTEN

echo cardiografie

 

Echocardiografie

Echocardiografie is een hartonderzoek, waarbij door middel van geluidsgolven uw hart zichtbaar wordt gemaakt op een beeldscherm. De doorsneden van uw hartkamers en de snelheid waarmee het bloed uw hartkleppen passeert zijn slechts enkele zaken die met behulp van echocardiografie in beeld gebracht worden.
Een Doppler-onderzoek onderscheidt zich van gewone echocardiografie door de uitgebreidheid van het onderzoek. De metingen die bij echocardiografie aan hart en bloedvaten verricht worden, worden ook bij een Doppler-onderzoek gedaan. Hierbij wordt er tijdens het onderzoek kleuring gegeven aan de bloeddoorstroming, waardoor richting en snelheid van de bloedstroom zichtbaar worden gemaakt, zodat bijvoorbeeld hartklepgebreken aangetoond kunnen worden. 

Echo afbeelding met de vier kamers van het hart:
RB=rechterboezem, LB=linkerboezem, RK=rechterkamer, LK=linkerkamer
 

Het onderzoek

Voor de echocardiografie ontbloot u uw bovenlichaam. De laborant bevestigt daarna drie plakelektroden op uw borstkas, die ervoor zorgen dat gedurende het onderzoek uw hartritme wordt geregistreerd. Een koud aanvoelende gel wordt op uw lichaam aangebracht. Deze zorgt voor een optimale geluidsoverdracht. De geluidsgolven worden via een microfoon gericht uw lichaam binnengestuurd en weerkaatst door uw hart. Daarna worden de geluidsgolven omgezet in bewegende beelden op een beeldscherm. Deze geluidsgolven zijn volledig onschadelijk. Tijdens het maken van de opnamen ligt u op uw linkerzij op een onderzoeksbed. De linkerarm legt u boven het hoofd, de rechterarm langs het lichaam, zodat de laborant het onderzoek kan verrichten. Het licht is tijdens het onderzoek gedimd om een duidelijk beeld op de monitor te krijgen. Af en toe vraagt de laborant u de adem in te houden of van houding te veranderen. Dit is nodig om een zo volledig mogelijk beeld van uw hart te krijgen. Het onderzoek geeft informatie over de samentrekkingskracht, de vorm en de kleppen van uw hart.

Doppler-onderzoek

Het onderzoek wordt verricht door een van de hartfunctielaboranten of een cardiologen. Het onderzoek is zeker niet pijnlijk, een enkele keer wordt de druk van het apparaat als gevoelig ervaren door de druk op de borstkas. In verband met aan- en uitkleden is het aan te raden gemakkelijke kleren te dragen.

Tijdsduur

Het maken van een echocardiogram of echo-Doppler duurt ongeveer 30 minuten. Worden beide onderzoeken gedaan dan duurt het een uur. Na het onderzoek kleedt u zich aan en gaat u naar het volgende onderzoek of naar huis.
De uitslag van het onderzoek wordt op een later tijdstip door de cardioloog gegeven.

Locatie

Polikliniek cardiologie,
huisnummer 138.
telefoonnummer 072 548 2700

Patiëntenfolder

Uitgebreide informatie over echocardiografie kunt u lezen in de patiëntenfolder, waarvan u hier een PDF-document kunt downloaden.


 
Copyright by MiBris BV