Modus: Regelpaneel weergeven? Maximaliseren 
  Zoeken
      ..:: ONDERZOEK » mri hart ::.. vrijdag 19 december 2014
HOME CARDIOLOGIE
PATIËNTENZORG
HARTLONG-CENTRUM
KLINISCHE PADEN
ONDERZOEK
Echocardiografie
Slokdarmechocardiografie
Fietsergometrie
Hartkatheterisatie
FFR-meting
Elektrocardiografie
Holterregistratie
Tilttest
Hartspierscintigrafie
24-uurs bloeddrukmeting
Elektrofysiol. onderzoek
Mri hart
Test
Ccta
BEHANDELING
SPECIALISTEN
ANDERE DISCIPLINES
BEZOEKTIJDEN
CONTACT
HANDIGE LINKS
ZIEKTEBEELDEN
UW REACTIE
VIDEO'S
NIEUWSBERICHTEN
rontgen mri

AfdrukkenAfdrukken  

MRI van het hart

MRI van het hart/ Adenosine perfusie MRI


MRI is de afkorting van Magnetic Resonance Imaging. Bij een MRI wordt uw hart zichtbaar gemaakt op een beeldscherm door middel van een sterk magneetveld en radiogolven.
De doorsneden van uw hartkamers, de functie en of er littekenweefsel is van het hart kan onder meer zichtbaar worden gemaakt.
Een MRI wordt bijvoorbeeld gemaakt als het onduidelijk is waarom het hart niet goed werkt of om na een groot hartinfarct te bekijken wat er verder nog voor mogelijkheden zijn.
Een Adenosine perfusie MRI onderscheidt zich van gewone MRI van het hart doordat er een medicijn wordt gegeven (adenosine), waarbij er gekeken kan worden of er sprake is van zuurstofgebrek van de hartspier. Een MRI is een veilige manier van onderzoek.


                           
                                     afbeelding van het hart met een mri scan

Het onderzoek

Voor de MRI kleedt u zich in het kleedhokje deels uit. U mag geen kleding aan met metalen onderdelen, zoals bijvoorbeeld ritsen. Ook mogen andere voorwerpen van metaal niet mee de scanruimte in. Ook bankpassen, mobiele telefoons en horloges kunnen niet mee de scanruimte in, ze gaan hiervan kapot door het sterke magnetische veld. Uzelf merkt niets van dit magnetische veld. U neemt plaats op de onderzoekstafel van de scanner. De laborant bevestigt daarna drie plakelektroden op uw borstkas, die ervoor zorgen dat gedurende het onderzoek uw hartritme wordt geregistreerd. Ook krijgt u een koptelefoon op om uw gehoor te beschermen tegen de soms harde geluiden van de scanner. Hierna wordt u de tunnel ingeschoven en beginnen we het onderzoek. Er zal steeds worden gevraagd in te ademen en de adem vast te houden. Er wordt afhankelijk van de reden van de MRI scan vaak gebruik gemaakt van een contrastmiddel, dit wordt zo ongeveer halverwege het onderzoek gegeven via een injectie in de arm. Hierna wordt soms even gewacht voor het onderzoek verder gaat.

                                                      mri scan


Adenosine perfusie MRI
 

Het onderzoek is grotendeels vergelijkbaar met een gewone MRI van het hart. Het verschil is dat tijdens het onderzoek er gedurende een paar minuten via een infuus in uw arm een medicijn, adenosine, wordt gegeven. Tijdens het inlopen worden er speciale plaatjes van uw hart gemaakt die ons meer informatie geven over de zuurstofverziening in het hart. U krijgt tegelijkertijd via een tweede infuus contrastmiddel toegediend. Van het contrastmiddel merkt u niets, van de adenosine kunt u echter bijwerkingen ervaren, zoals bijvoorbeeld een blozend en opgeblazen gevoel. Dit kan geen kwaad en duurt maar heel kort. Adenosine is een paar seconden na het staken ervan alweer uitgewerkt.


Tijdsduur
 

Het maken van een MRI van het hart duurt ongeveer half uur tot een uur. Na het onderzoek kleedt u zich aan en kunt u naar huis.
De uitslag van het onderzoek wordt op een later tijdstip door de cardioloog gegeven.


Locatie

Afdeling radiologie,
huisnummer 231.
telefoonnummer 072 548 3400
 

Patiëntenfolder

Uitgebreide informatie over echocardiografie kunt u lezen in de patiëntenfolder, waarvan u hier een PDF-document kunt downloaden.

 


 

AfdrukkenAfdrukken  

 

AfdrukkenAfdrukken  
Beweeg de muis over deze tekst, en klik op de toolbarknop die verschijnt om de inhoud te bewerken.

 
Copyright by MiBris BV